Eriolukord, koroonaviirus


Maini nimeliselt
      

Kuidas vÀltida koroonaviirusesse nakatumist ning mida teha selle kahtluse korral?

    
  • Pese kĂ€si sooja voolava vee ja seebiga, vajaduse korral kasuta alkoholipĂ”hist desinfitseerimisvahendit.
  • VĂ€ldi kontakti. Hoia vĂ€hemalt 2 meetrit vahet  inimestega, kes köhivad vĂ”i aevastavad. Kui seisad haigusnĂ€htudega  inimese lĂ€hedal, vĂ”id ka ise haigestuda.
  • Ära katsu silmi, nina ja suud. Kui puudutad neid mustade kĂ€tega, siis vĂ”ib viirus kanduda ka sinule edasi.
  • JĂ€lgi oma tervist ja pĂŒsi kodus. Kui sul on palavik, köha ja hingamisraskused ning oled reisinud vĂ€lismaal, otsi varakult abi. Helista perearstile vĂ”i perearsti nĂ”uandeliinile 1220.
  • Kui sul on kerged hingamisteede haigusnĂ€hud ja sa ei ole reisinud vĂ€lismaal, jĂ€rgi hoolikalt tavapĂ€raseid kĂ€tehĂŒgieeni nĂ”udeid ning pĂŒsi kodus, kuni oled tervenenud.
  • Kui aevastad vĂ”i köhid, siis kata oma suu ja nina Â ĂŒhekordse salvrĂ€tiga. Viska see kohe prĂŒgikasti ja puhasta kĂ€ed. Kui sul ei ole salvrĂ€tikut, kasuta oma varrukat (kĂŒĂŒnarvarre osa), aga mitte paljast kĂ€tt.
  • Kui katad oma suu ja nina, takistab see pisikute ja viiruste  levimist. Kui aevastad vastu paljast kĂ€tt, siis vĂ”ivad pisikud ja  viirused sattuda sinu kaudu teistele inimestele ja esemetele.
      

Millest sai puhang alguse?

    

Uus koroonaviirus SARS-CoV-2 on tÔenÀoliselt loomset pÀritolu, kuid uuringud selle kohta veel kÀivad.

      

Kuidas erineb koroona gripist?

    
    

Peale koroona levib praegu gripp, mis on hooajaline haigus, seetÔttu on  oluline teha vahet koroonal (COVID-19) ja gripil. Kuigi koroona kohta on veel liiga vÀhe tÀpset teavet, saab vÔrrelda kahe haiguse peamisi  tunnuseid.

HaigusnÀhud USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskuste (Centers for Disease Control and Prevention) teabe pÔhjal: 

  • gripp – palavik, köha, kurguvalu, lihasvalu, peavalu, tilkuv vĂ”i kinnine nina, vĂ€simus, mĂ”nikord oksendamine vĂ”i kĂ”hulahtisus, 
  • koroona – palavik, köha, hingamisraskused.

Gripi haigusnĂ€hud avalduvad Ă€kitselt. Enamik  grippi haigestunuid terveneb vĂ€hem kui kahe nĂ€dala jooksul. MĂ”nel  haigestunul (nt USAs sel hooajal 1%) pĂ”hjustab gripp tĂ”siseid tĂŒsistusi, sh kopsupĂ”letikku. Gripihaigestumus on igal aastal vĂ€ga sarnane.

Koroona haigusnĂ€hud ei ole seni tĂ€iesti selged.  Samuti ei ole veel teada, kui tĂ”siselt need haigusnĂ€hud avalduvad, kui  paljudel koroonaviirusega inimestel on vĂ€ga kerged nĂ€hud vĂ”i puuduvad  need ĂŒldse. Enamik koroonaviirusega nakatumise juhtumeid on kerged.

Nakatumine

Koroona on gripist nakkavam. Iga koroonaviirusega nakatunud inimene  nakatab keskmiselt 2,2 inimest, iga gripiviirusega nakatunu aga  keskmiselt 1,3  inimest.

Haigestumus

Koroona- vÔi gripiviirusega nakatumise korral on kÔige suurem haigestumisoht inimestel, kes

  • on ĂŒle 60aastased, 
  • on nĂ”rgenenud immuunsusega,
  • pĂ”evad kroonilisi haigusi. 

Iga kaasnev haigus suurendab haigestumise riski.

Gripp on palju ohtlikum lastele (eriti vÀikestele) ja rasedatele, kes vÔivad haigestuda raskelt. 

Koroonaviirusega nakatunud lastel on tavaliselt kerged nÀhud vÔi puuduvad need hoopis. Ei ole teada, kas koroonaviirus kujutab rasedatele tÔsist ohtu.

Koroonasse haigestunud patsientidest 83–98%-l tekib palavik, 76–82%-l kuiv köha ja 11–44%-l vĂ€simus vĂ”i lihasvalu. VĂ€hem esinevad koroona haigusnĂ€hud on peavalu, kurguvalu, kĂ”huvalu ja kĂ”hulahtisus. 

Hiina haiguste kontrolli ja kaitse keskuse (Chinese Center for  Disease Control and Protection) andmetel olid koroona haigusjuhtudest  81% kerged (sh haigusnÀhtudeta juhud), 14% mÔÔdukad kuni rasked ning 5%  kriitilised. 

Kriitiliste juhtumite puhul ilmnes patsientidel hingamispuudulikkus,  septiline ĆĄokk ja mitmete elundite talitlushĂ€ired vĂ”i -puudulikkus. On  andmeid, et teisel haigusnĂ€dalal vĂ”ib seisund halveneda, ja seetĂ”ttu  tuleb inimestel oma seisundit hoolega jĂ€lgida ning pĂŒsida haiguse ajal  kodusel ravil.

Suremus

Koroonasse suremus erineb piirkonniti ning sÔltub vanusest ja muudest teguritest. 

Hiina haiguste kontrolli ja kaitse keskuse andmetel oli Hubei  provintsis koroonasse suremus 2,9%, muudes Hiina provintsides 0,4%.  KĂ”ige enam on ohustatud vanemaealised – ĂŒle 80aastaste suremus oli 15%,  70–79aastastel 8%, 60–69aastastel 4%, 50–59aastastel 1%, 40–49aastastel  0,4%, 10–39aastastel 0,2% ning mitte ĂŒhtegi surma ei tĂ€heldatud alla  9aastaste laste seas. 

Kuigi koroonasse suremus ei ole tÀpselt teada, nÀitab enamik uuringuid, et see on grippi suremusest suurem.

Ravi

Grippi suremus oleks suurem ilma selle ravi ja  vaktsineerimiseta. Gripi raviks on mitu retseptiravimit, mis toimivad  kĂ”ige paremini ĂŒhe vĂ”i kahe pĂ€eva jooksul pĂ€rast haigusnĂ€htude  ilmnemist. Samuti on ravimeid, mida antakse viirusekandjaga kokku  puutunud inimestele gripi ennetamiseks. Olemas on gripivaktsiinid, mis  tekitavad immuunsust.

Koroona jaoks ei ole kindlat ravi ega ĂŒhtegi  heakskiidetud viirusevastast ravimit, kuigi mitut ravimit katsetatakse.  Arstid saavad soovitada tavapĂ€raseid abinĂ”usid: puhata, vĂ”tta valu ja  palavikku vĂ€hendavaid ravimeid ning tarbida rohkesti vedelikke.  Koroonaviiruse vastu ei ole veel vaktsiini, kuid vĂ”ib eeldada, et pĂ€rast haiguse lĂ€bipĂ”demist tekib mingiks ajaks immuunsus.

VĂ€ltimine

USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskused soovitavad igasuguste gripilaadsete viiruste, sh koroonaviiruse vÀltimiseks

  • pesta kĂ€si seebiga vĂ€hemalt 20 sekundit, 
  • mitte katsuda nĂ€gu pesemata kĂ€tega, 
  • vĂ€ltida kontakti haigetega, 
  • haigestumise puhul viibida kodus, 
  • desinfitseerida sageli pindu ja esemeid.

Hooajalisus

Gripi levik vĂ€heneb kevadel ning suureneb sĂŒgisel kĂŒlmemate ilmadega. Ei ole teada, kas ja kuidas ilm koroonaviirust mĂ”jutab. Isegi kui  viiruse levik kevadel vĂ€heneb, vĂ”ib see sĂŒgisel suureneda.

RiskirĂŒhmade hoidmise ja viiruse leviku piiramise kohta vaata lĂ€hemalt Tervise Arengu Instituudi artiklitest: 

    
      

Milline on Eestis  koroonaviirusse nakatanute hulk, kuidas nad jaotuvad ĂŒle riigi elukoha  jĂ€rgi ning kui palju inimesi on haiglas?

    
    
  1. mÀrtsi seisuga on Eestis koroonaviirus diagnoositud 715 inimesel. Alates 31.  jaanuarist on kokku tehtud 11 252 COVID-19 testi. Haiglaravil oli 29.  mÀrtsi Ôhtu seisuga 56 inimest, neist kriitilises seisus oli 10. Surnud  on 3 inimest. Eesti andmeid kuvava koroonakaardi leiab veebilehelt https://www.terviseamet.ee/koroonakaart (Internet Explorerit kasutades ei ole leht korrektselt kuvatud).

Nakatunut ehk positiivse proovi andnud inimest teavitatakse  alati telefoni teel. Testi tulemust saab inimene kontrollida  patsiendiportaalis http://www.digilugu.ee.

Terviseamet rĂ”hutab, et hetkel on oluline kaitsta just vanemaealisi  inimesi. Enam kui 80 protsenti juhtudest pĂ”eb inimene viirust kergelt.  Haiguse riskirĂŒhma moodustavad riskirĂŒhma kuuluvad vanemaealised ja  kroonilisi haigusi pĂ”devad inimesed, kellel haigus vĂ”ib kulgeda  raskemalt. Haigus levib piisknakkusena lĂ€hikontakti teel ja suudab  pindadel elus pĂŒsida kuni 72 tundi. Maski kandmine on nĂ€idustatud  tervishoiutöötajatel ja haigestunutel, ĂŒlejÀÀnutel tuleb nakatumise  vĂ€ltimiseks pidada kinni hĂŒgieenireeglitest ja hoiduda rahvarohketest  kohtadest.

Lisainfot koroonaviiruse kohta leiab aadressilt https://www.terviseamet.ee/et/uuskoroonaviirus.

Exit mobile version